Úprava PC zdroje

Předpokládal jsem, že pro napájení Cellpro použiju starší olověnou baterku z auta která se mi válí v dílně. Jenže ouha – ono to sice funguje ale to olovo to už má asi za sebou, nedá se to pořádně nabít.
V dílně mám taky stařičký PC AT zdroj vyrobený ještě v Japonsku. Používám ho pro napájení odporové pily a malé brusky z harddisku. Protože pro Cellpro mi stačí 12V zdroj a cca 5A zkusil jsem zdroj upravit. Přečetl jsem si dva články v RC Revue (3/2003 a 4/2003) popisující tyto úpravy a nakonec jsem šel tou nejjednodušší cestou. Zdroj jsem rozebral, odstaranil zásuvku pro monitor a přepíbač na 110V a ponechal jen 4xGND, 1x5V a 4x12V dráty. Do větve 5V jsem zapojil odpor 22 Ohm / 10W a ten přidělal pod větrák. Odběr 220 mA už stačí na to aby se zdroj rozběhnul. Ostatní GND a 12V dráty jsem vyvedl na banánkové zdířky – a je hotovo.
12V výstup jsem zatížil odporovou pilou – odběr byl cca 4A a napětí drželo nad 11V. Zkusil jsem tedy připojit Cellpro a udělat první nabití A123 paku. Zdroj drží takže se asi povedlo.

Napsat komentář