Primátor – větroň s pomocným motorem



Po zhodnocení mého současného letového parku a zjištění, že (mimo helin) létám nejvíce s Buzzard Bombshellem jsem se rozhodl pro stavbu větroně s pomocným elektromotorem. Nechtěl jsem čistě účelový stroj, spíš něco pro poklidné létání a hledání termiky. Poměrně dlouho jsem prohlížel všechny možné plány a bral v úvahu primárně to, že létat budu na svém malém plácku a že tedy rozpětí nad 2 metry by bylo problém. Nakonec zvítězil Primátor – plánek z RC Revue s číslem 151. Autorem je p.Zdeněk Skořepa. Základní parametry: rozpětí 2000 mm, délka 1300 mm,
motor příkon okolo 250 W, ovládané prvky S, V, M. Stavba klasická, potah bude buď papír + hedvábí nebo Vlies, podle tuhosti konstrukce. Baterku předpokládám tříčlánek Li-Pol 22OO mAh – bude tak možné dolétávat slábnoucí aku z vrtulníku – a hlavně (kromě jednoho čtyřčlánku LiFe) mi pořád zůstanou baterky jednoho typu a velikosti.
Plánek už mám koupený, mám ho i naskenovaný a začnu připravovat přepážky – radši je překreslím v CADu abych měl jistotu jejich souměrnosti a rozměrové shodnosti.
Zatím jediné, co se mi na vybraném modelu nelíbí, je jméno. Třeba mne napadne něco lepšího …

Příspěvek byl publikován v rubrice Primátor a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář